zondag 28 juli 2019

Heethoofden


In hoeverre we deze week een historische gebeurtenis beleefden, zal de tijd leren.
Het oude hitterecord van 23 augustus 1944 (38,6 graden), gemeten in het Gelderse Warnsveld werd deze week tot twee maal toe verbroken.
Op woensdag steeg het kwik in Eindhoven naar 39,3 maar een dag later werd dit record verpulverd door Gilze-Rijen waar de thermometer opliep tot 40,7 graden! Of dit record óók 75 jaar gaat standhouden is twijfelachtig.
Ach,.... en in Warnsveld liep men zich al "warm" om het 75 jarig bestaan van het record feestelijk te vieren.
Die plannen kunnen de ijskast in.....

De warmste dag, de warmste nacht, alle bestaande records werden deze week uit de boeken geschrapt. En niet alleen in Nederland. Heel Europa zuchtte onder de verzengende hitte. Ik ben benieuwd hoeveel klimaatontkenners zich de afgelopen dagen achter de oren hebben gekrabbeld.
Dat er opwarming van de aarde plaats vindt is een zaak die door voldoende wetenschappelijk onderzoek is onderbouwd en kan daarom als feit worden vastgesteld.
In hoeverre de mens daar debet aan is, is een heel ander verhaal. Zo lang de aarde bestaat hebben er altijd klimatologische schommelingen plaats gevonden. Nederland was ooit bedekt met tropische wouden, maar heeft ook perioden gekend dat de gletsjers uit het noorden ons land grotendeels bedekten. De enorme zwerfkeien waarmee de hunebedbouwers hun grafheuvels bouwden, zijn daarvan nog de stille getuigen.
Dus wie weet, misschien hebben we over een miljoen jaar weer een ijstijd.
Kan die zestiende Elfstedentocht misschien toch nog een keer verreden worden.....

Maar voorlopig zitten we duidelijk in een cyclus waarbij de temperaturen wereldwijd aan het stijgen zijn, met alle gevolgen van dien. Er zijn sterke aanwijzingen dat menselijke activiteiten daarin een versterkende rol spelen, hoewel dat door velen nog steeds wordt ontkend, wat leidt tot oeverloze "welles-nietes" discussies tussen de heethoofden van beide kampen.
Met het oog op de toekomst deed men er beter aan deze verspilde energie te steken in een discussie in hoeverre de mens met de huidige technologie in staat is om dit proces van opwarming te vertragen.
Er zijn al stappen gezet in die richting, maar zolang de multinationals (met name de olie industrie), die tenslotte de wereld regeren, de zaken blijven bagatelliseren en deze initiatieven tegen werken, komt er weinig van de grond.
Terwijl er eigenlijk zo'n mooie kans ligt. Niet alleen kan de overgang naar schone energie door het terugdringen van de CO2 uitstoot een kleine bijdrage leveren aan het afremmen van de opwarming van de aarde, het zou ook een zegen zijn voor het milieu wereldwijd.
Want mochten er nog twijfels bestaan over de invloed van de mens op het klimaat, de impact op het milieu door menselijke activiteit is onweerlegbaar. En die is bepaald niet gunstig. We zijn de laatste eeuwen nogal slordig omgesprongen met moedertje aarde....

Het heeft er alle schijn van dat hitte een negatieve uitwerking heeft op het goed functioneren van het menselijk brein. Zo koos de Engelse Conservatieve Partij deze week Boris Johnson als hun nieuwe partijleider als opvolger van Theresa May. Als nieuwe premier van het UK lijkt hij met het Britse Schip van Staat recht op de klippen af te stevenen in de eeuwig durende Brexitsoap. Tenminste, als hij al zijn grote woorden gestand wil doen.
Het is algemeen bekend dat bij deze temperaturen veel mensen wat sneller aangebrand zijn en nogal primair gaan reageren. Irritatie ligt aan de oppervlakte en waar men bij normale temperaturen een weloverwogen reactie weet te formuleren, wil het nu wel eens knetteren.
Ook politici ontkomen daar niet aan. De plotselinge overgang van het hectische leven in de Haagse politieke arena naar het stille en rustige zomerreces wordt door velen slecht verteerd. Kleine verschillen van mening worden niet uitgesproken, maar plotseling afgekapt en worden geacht opgezouten te worden tot het moment in september wanneer het politieke bijltje weer wordt opgepakt. Sommigen kunnen daar slecht mee omgaan en het groeien van de frustraties houdt vaak gelijke tred met het oplopen van de temperaturen.
Eerst was daar Femke Merel van Kooten die de knuppel in het hoenderhok gooide en niet langer wenste te dienen onder het ijzeren regime van Marianne Thieme. Verschil van mening ontwikkelde zich tot hooglopende ruzies en leidde uiteindelijk tot de onvermijdelijke uitbarsting. Met verhitte koppen staan ze als kat en hond tegenover elkaar. Als Femke dan ook nog weigert haar zetel op te geven is de beer ècht los.
Dit muisje zal nog wel een staartje krijgen......

In het voorjaar van 1974 zongen Vader Abraham en Boer Koekoek al gezamenlijk de carnavalskraker "Den Uyl is in den olie". Het heeft er alle schijn van dat deze toenmalige hit afgestoft kan worden en aan een tweede leven kan beginnen, zij het dat "Den Uyl" in onze tijd niet meer slaat op de premier van weleer, maar verwijst naar "De uil van Minerva" welke door Dhr. Baudet in zijn bombastische overwinningsrede na de Provinciale Staten Verkiezingen ten tonele werd gevoerd.
Hoe groot was de euforie en feestvreugde na deze historische overwinning die voor een groot deel was toe te schrijven aan verkiezingsstrateeg Henk Otten. Thierry incasseerde echter alle loftuitingen en waande zich de messias, een godheid. Toen Henkie dan ook kritiek durfde uiten op uitspraken van "onze Thierry" werd dit door "Hem" als een persoonlijke aanval gezien. Hij zal het als een bevestiging van zijn status hebben ervaren dat de woorden "Wie niet voor Mij is, is tegen Mij" spontaan bij hem opwelden.
Op grond van wat onduidelijk gerommel in het verleden van Otten als penningmeester van FvD, werd hij gedwongen terug te treden uit het bestuur. Ook was hij niet langer de beoogd fractievoorzitter voor FvD in de Eerste Kamer, waarin hij inmiddels als senator verkozen was.
Waarschijnlijk had Thierry verwacht (en anders toch stilletjes gehoopt) dat Otten de eer aan zichzelf zou houden en de partij verbolgen de rug zou toekeren, waardoor alle aandacht zich weer volledig op "Hem" zou richten.
Maar...... zoals gezegd, Henk is een strateeg......
Hij slikte deze degradatie manmoedig, alles in het belang van de Partij........, naar zijn zeggen.
Dit moet Thierry niet lekker hebben gezeten.
Het zou mij niets verbazen als hij deze week, lang uitgestrekt, liggend op de rand van het zwembassin in zijn vakantieoord, spelend met..... whatever, iets te lang in de hete zon is blijven liggen.
Plotseling moet hij gedacht hebben: "Weet je wat? Et sicut de eo flicker!" (is latijn voor: Ik flikker hem er gewoon uit).
Hij stuurde Otten een berichtje dat hij op grond van vermeende malversaties per direct uit de Partij was gezet.....
Intussen hebben verschillende betrokken partijen de aantijgingen van Baudet ontkracht en heeft Henk Otten aangifte gedaan tegen Baudet (en nog twee bestuursleden) wegens smaad.
Gekookte hersenen zijn in bepaalde culturen naar het schijnt een delicatesse, maar zijn absoluut ongeschikt om er verstandige beslissingen mee te nemen......

Vroeger moesten we als kleine jongens mee naar de Blauwe Polder en werden we in het voorjaar het veld ingestuurd om de narcissen te koppen. De bloeiende bloemen werden eraf getrokken, opdat de bollen beter zouden groeien.....


Thierry begint een beetje aan hoogmoedswaanzin te lijden. Het succes is hem duidelijk naar het hoofd gestegen. De manier waarop hij met zijn vermeende tegenstanders omgaat doet een beetje denken aan de praktijken van Poetin en Erdogan......
Azijnpisser Johan Derksen, ooit een groot fan van Baudet, verwoordde het zaterdagavond bij Jinek aan tafel treffend: "Na enig succes kan hij zijn eigen partij niet eens leiden, laat staan een land."
Waarmee tevens bewezen is dat azijnpissers weliswaar zure, chagrijnige figuren zijn, maar soms toch wel eens heel verstandige dingen kunnen zeggen......

Overigens Mart, heb je het gelezen? Vorige week zaterdag en zondag gingen de kijkcijfers voor de Tour de France helemaal door het dak! Meer dan een miljoen kijkers! Dat zal niet anders geweest zijn tijdens de afgelopen vrijdag hectisch verlopen 19e etappe met aardverschuivingen en modderstromen en de ingekorte 20e etappe op zaterdagmiddag. Jammer dat de geplande ritten niet gereden konden worden, maar spektakel was het! En uiteindelijk heeft de beste gewonnen en is het eindklassement een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het peloton.
Hoezo: "De Tour moet op de schop".
Volgend jaar graag weer zo een!......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten