zondag 27 oktober 2019

Onderwijs in het Slob


Nee, da's niet goed, zult u zeggen.
Het is "in het slop".
Dat het onderwijs zich inderdaad in een doodlopende straat (= betekenis van "slop") bevindt, daar zullen we het wel snel over eens worden. Over of het nu slop of slob is, kunnen we twisten.
Het woordenboek raadplegend blijkt "slob", naast de betekenissen modder, slib en slik óók de betekenis te hebben van "armoedige straat". Nou, dat het onderwijs zich in een armoedige st(r)aat bevindt, zult u óók wel met mij eens zijn.
Nee, het is niet iets van de laatste jaren. Al decennia lang is een proces aan de gang van fileren, ondermijnen en uithollen van wat eens een prachtig beroep was. Het kan dan ook geen toeval zijn dat Mark Rutte bij het samenstellen van het huidige kabinet gedacht moet hebben: "Arie Slob! Da's een goeie voor minister van onderwijs. Met zo'n naam moet "aanmodderen" bijna een tweede natuur van je zijn!"

In 2011 heb ik, na veertig jaar, een streep gezet onder mijn carrière in het onderwijs. Niet omdat ik het lesgeven zat was. Zeker niet. Het dagelijks optrekken met de jonge jeugd was nog altijd een feestje. Maar het geneuzel er omheen en de structurele afbraak van het onderwijs heeft mij tenslotte doen besluiten om voortijdig het zinkende schip te verlaten. Ook toen al sprak het onderwijsveld al jarenlang zijn zorgen uit over de ontwikkelingen binnen het onderwijs.
Want dat het niet goed ging, zag iedereen (behalve de politiek). Bij mijn afscheid van het onderwijs heb ik gezegd: "Als er niets verandert, is het onderwijs over tien jaar failliet."
Dat was 2011. We hebben nog ruim een jaar te gaan.....

Het stond deze week in de krant.
Is er geen juf? Dan mag er toch een ouder voor de klas. Het schrijnende lerarentekort leidt zo langzamerhand tot een totale ontwrichting van het onderwijs in Nederland. Ik zag zelfs al een programma langs komen waarin kinderen de plaats van de juf innamen.
De onderwijsinspectie heeft aangegeven wat soepeler op te treden bij het overtreden van de wet, mits de school kan aangeven dat zij er alles aan gedaan heeft om bevoegde vervanging te regelen.
En wat doet de politiek?
Men komt niet veel verder dan een beetje moeilijk kijken als er vragen over gesteld worden.....
Zijn ze nou helemaal een haartje belazerd! Onderwijzend Nederland, pikken jullie dit? Onbevoegden voor de klas? Een totaal ontkennen van jouw professionaliteit, jouw vakbekwaamheid?
O, wat die juf of meester kan, dat kan de moeder van Marjolein of Jasper ook wel.
Eruit!!!! Eis van de politiek een beleid dat zal leiden tot een herwaardering van het beroep van onderwijzer!

Economische groei was jarenlang het toverwoord.
Grote bedrijven en multinationals werden gepamperd, want zij waren immers verantwoordelijk voor de werkgelegenheid en dus voor een groeiende welvaart.
Niet dus.
De winsten van de grote bedrijven gingen naar de aandeelhouders en niet naar de arbeiders op de werkvloer. Ja, zij zorgden wel voor een groei van de werkgelegenheid en wel zòdanig, dat er krapte op de arbeidsmarkt ontstond, waardoor de publieke sector (zorg, onderwijs, politie) in een lege vijver kwam te vissen als zij op zoek ging naar nieuwe werknemers.
En niet alleen een schromelijke verwaarlozing van de publieke sector breekt ons nu op, ook het jarenlang de hand lichten met de milieuwetgeving door de overheid lijkt onze economie volledig tot stilstand te brengen.
De bouw ligt stil, de boeren zijn boos en niemand lijkt te weten hoe het nu verder moet.

Overpeinzing van een onderwijzer(es):


In maart 2012 bezocht ik als verse pensionado uit solidariteit de manifestatie in de Amsterdam Arena tegen de voorgenomen bezuinigingen in het speciaal onderwijs. (lees: Verbijsterd veld)
Vandaag (vrijdag) hoor ik op het Journaal dat het speciaal onderwijs steeds meer in de problemen komt door de groeiende toestroom van kinderen die aangemeld worden voor deze vorm van onderwijs.
Het in 1992 in gang gezette project "Weer Samen Naar School" had tot doel de toestroom van leerlingen naar het speciaal onderwijs te verminderen.
Mogen we hierbij concluderen dat WSNS in ieder geval failliet is?



1 opmerking:

  1. Kan ik bij jou zo'n tegeltje bestellen? Ik weet er 'n mooi 'ophangplekje' voor!

    Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen