De laatste dagen doen vermoeden dat we zo'n ouderwetse Hollandse zomer tegemoet gaan. Winderig, af en toe een zonnetje, dan weer een bui en over het algemeen aan de frisse kant. Misschien maar goed ook. Kunnen de verhitte gemoederen wat afkoelen.
Het is in ieder geval geen terrasweer. Dat scheelt. Het 'social distance' houden moet voor die enkele die-hard terrasbezoeker nu wel lukken. En ook het niet doorgaan van de diverse openlucht concerten en festivals zal, als ik nu zo naar buiten kijk, op dit moment toch als iets minder pijnlijk worden ervaren.
In ieder geval lijkt het Covid-19 virus (voorlopig?) onder controle en nadat alle Johans, Youpen, Aries en al die andere BN'ers elkaar in het discriminatiedebat hartstochtelijk voor nazi of voor rotte vis hebben uitgemaakt, lijkt ook in die hoek de rust enigszins terug te keren. Het was allemaal weinig verheffend. Ze hadden allemaal een beetje gelijk en een beetje ongelijk en het minder fraaie woordgebruik in de hele discussie was vooral te wijten aan gebrek aan respect, argumenten en empatisch vermogen.
O ja, en als er mensen zijn die spijt hebben van hun uitlatingen, dan moeten ze dat nù zeggen. Je kunt tenslotte niet verwachten dat je kinderen of kleinkinderen in de toekomst spijt gaan betuigen voor iets dat jij hebt gedaan of gezegd en waarvoor zij dus niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden.
Wereldwijd krijgen we steeds meer grip op het Covid-19 virus. Naarmate de tijd vordert, lijkt het erop dat men leert de ziekte beter te bestrijden waardoor er steeds minder slachtoffers vallen.
In West-Europa weet men in de meeste landen ook het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen. Hoe anders is het aan de overkant van de grote plas, waar vooral Brazilië en de Verenigde Staten dagelijks geconfronteerd worden met nieuwe records in aantallen nieuwe besmettingen.
Het heeft er alle schijn van dat het vooral de lankmoedige houding is van de leiders van beide landen die hiervan de oorzaak is. Waar Bolsonaro van Brazilie het virus blijft bagatelliseren, oefende Donald Trump, met het oog op een dreigende economische ramp, druk uit op de verschillende Staten om lock down maatregelen te versoepelen. Tevens weigert hij het goede voorbeeld te geven en blijft hij verkondigen dat hij en 'zijn' regering geweldig werk doen in de bestrijding van het virus.
Afgelopen donderdag telde de VS ruim 55.000 nieuwe Covid-19 gevallen op één dag. In dit tempo zal komende week een totaal van ruim 3 miljoen besmette personen in de USA bereikt worden, terwijl inmiddels het aantal doden de 130.000 is gepasseerd.
En zaterdag, 4 juli, was het Independence Day. De dag waarop herdacht wordt dat in 1776 dertien koloniën in de Nieuwe Wereld zich ten tijde van de Amerikaanse revolutie onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië. De belangrijkste feestdag in de VS. Een dag van feesten, massale bijeenkomsten.......
Vrijdagavond, op de vooravond van die nationale feestdag bracht Trump een bezoek aan het bergmonument Mount Rushmore in South Dakota. U weet wel, waar die vier gezichten van voormalige Amerikaanse presidenten in het graniet van de berg zijn uitgehouwen. Er was vanwege zijn komst en de festiviteiten rond 4 juli een groots vuurwerk, omstreden omdat het plaats vond op voor de Lakota bevolking heilige grond en vanwege het grote gevaar voor natuurbranden. Sinds 2009 was vuurwerk om die reden (tot afgelopen vrijdag dus) verboden!
De Republikeinse gouverneur van South Dakota, Kristi Noem, een bondgenoot van Trump, had aangegeven dat sociale afstandelijkheid tijdens het evenement niet vereist was en dat gezichtsmaskers optioneel zouden zijn.
Leiders van verschillende Native American-stammen in de regio uitten hun bezorgdheid omdat het massale evenement zou kunnen leiden tot virusuitbraken onder hun leden, die bijzonder kwetsbaar zijn vanwege een gebrekkig gezondheidszorgsysteem en chronische gezondheidsproblemen.
De regio Black Hills, waarin Mount Rushmore zich bevindt, is afgenomen van de Lakota-bevolking, in strijd met 19e eeuwse verdragsovereenkomsten. Inheemse Amerikanen die om die reden wilden protesteren, werden opgepakt......
In een toespraak trok Trump fel van leer tegen zijn tegenstanders die als "linkse fascisten" werden weggezet. Over de corona pandemie die het land in een ijzeren wurggreep houdt, werd nauwelijks gerept.....
Het evenement trok zo'n 7000 bezoekers. Er werd geen afstand gehouden, er werden nauwelijks mondkapjes gedragen.
"Er staan hier straks duizenden mensen, schouder aan schouder, om de president en het vuurwerk te zien. En geloof maar niet dat ze zich laten weerhouden omdat ze gisteren of vandaag een vervelend hoestje voelden opkomen....", verzuchtte voor aanvang Steve Allender, de burgemeester van Rapid City, de grootste stad in de nabijheid van het monument.
Deze week een uitspraak van Abraham Lincoln, Amerikaans staatsman en president (16e)
(1809-1865), en in graniet geportretteerd op Mount Rushmore.
(1809-1865), en in graniet geportretteerd op Mount Rushmore.
Hij had vast iemand voor ogen als Donald Trump toen hij deze uitspraak deed......
Het doet mij een beetje denken aan dat verhaal over die keizer die nieuwe kleren laat maken. Hele bijzondere kleren, die alleen maar zichtbaar zijn voor heel intelligente mensen. En iedereen, de keizer incluis roemt tegenover de kleermaker de schoonheid van de kledingstukken.
Iedereen die het niet met de keizer eens is wordt gekleineerd, beschimpt en beschuldigd van het verspreiden van fake news…….
Tot tijdens een parade een klein jongetje in het publiek uitroept: "Hé, kijk! De keizer hep geen kleren an!"
Wanneer staat dat jongetje op? Wanneer wordt hij eindelijk gehoord?
Voorlopig staat heel Amerika in z'n hemd.......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten