zondag 2 december 2018

Boerkaverbod


Op 26 juni jl. werd het wetsvoorstel door de Eerste Kamer geloodst, dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, het openbaar vervoer, overheidsgebouwen en de zorg verbied. Het zogenaamde boerkaverbod. Natuurlijk zijn er vanzelfsprekende uitzonderingen. De chirurg mag tijdens zijn werk gewoon een mondkapje dragen en de brandweerman mag een gemeentehuis dat in de fik staat gerust betreden met een zuurstofmasker op.
Ik weet alleen niet of Sinterklaas volgend jaar onder deze wet nog scholen mag bezoeken.....
Symboolpolitiek.....
Want waar gaat het nou helemaal over?
De niqaab en de boerka (waarvoor deze wet in het leven is geroepen) komen nauwelijks in het Nederlandse straatbeeld voor (130 vrouwen in heel Nederland!). Ja, maar het geldt ook voor integraalhelmen en bivakmutsen en andere gezichtsbedekkende zaken, stellen de wetgevers. Flauwe kul. Daar is helemaal geen wet voor nodig. Dat je je integraalhelm of bivakmuts afzet als je met iemand in gesprek gaat, is niet meer dan een kwestie van fatsoen.
Tenzij je foute bedoelingen hebt natuurlijk.....

Dat vrouwen volgens de koran verplicht zouden zijn om volledig lichaamsbedekkende kleding te dragen, is een fabeltje. In de Islamitische wereld wordt daar dan ook zeer verschillend over gedacht. Het is daarom niet ondenkbaar dat dit "voorschrift" vooral als onwrikbaar wordt gezien door sneue mannetjes die vrezen hun superioriteit over de vrouw te verliezen. Een houding die niet past in onze open Nederlandse samenleving, waar de vrouw grondwettelijk de gelijke is van de man. Dwang tot het dragen van niqaab of boerka is dus al bij wet verboden.
De moslimvrouwen die wèl uit overtuiging deze kleding willen dragen, ik zou zeggen: ga gerust je gang. Alleen..... als je deel wilt uitmaken van onze samenleving, zul je je wel aan onze wetten en regeltjes moeten houden. Dus, als je een openbare instelling wilt bezoeken of met het openbaar vervoer de stad in wilt om te gaan winkelen, kies dan voor een prachtige hoofddoek en laat het gezicht vrij. Geen mens die daar aanstoot aan zal nemen. Nou ja, op Wilders en consorten na dan.
Gewoon, uit respect tegenover de samenleving waarvan je deel uitmaakt.
Als ik een moskee bezoek, zal ik mijn schoenen uit doen, als ik een synagoge bezoek zal ik een keppeltje opzetten. Niet omdat het moet, maar gewoon uit respect voor mijn medemens die het recht heeft om er andere ideeën op na te houden.


Grote ophef in de Tweede Kamer!
Femke Halsema, de kersverse burgemeester van Amsterdam heeft aangegeven het boerkaverbod niet te zullen gaan handhaven. Een aantal partijen (u weet vast wel welke) brulden schande! en eisten, terwijl de stoom uit hun oren kwam, dat zij uit haar ambt gezet zou worden!
Natuurlijk kan Halsema de wet niet aan haar laars lappen. Maar anderzijds, de politie in de hoofdstad heeft wel belangrijker zaken te doen.....
Ook de burgemeesters van Utrecht en Rotterdam gaven aan, de handhaving van het boerkaverbod geen prioriteit te geven. Dat deed Maurice Meeuwissen, PVV fractievoorzitter in de Rotterdamse Raad een motie indienen om de handhaving van het boerkaverbod "de hoogste prioriteit" te geven.
Hij kreeg één stem.... die van hemzelf. De rest van de raad zal wel gedacht hebben: "Joh, doe effe normaal. De politie is zwaar onderbezet en kan het werk nu al niet aan."

Minister Ferdinand Grapperhaus sprak deze week ferme taal: de capaciteit bij de politie moet omhoog.
Niet echt nieuws, want de onderbezetting bij het justitieel apparaat is al jarenlang een steeds terugkerend pijnpunt. Net zoals de zorg en het onderwijs is ook de politie slachtoffer geworden van de bezuinigingsdrift van de afgelopen kabinetten Rutte.
Niettemin blijft de focus van de huidige regering liggen op de verdere versterking van het vestigingsklimaat om de economie verder opwaarts te stuwen.
Het resultaat: de economie groeit, de werkeloosheid is historisch laag en het geld klotst tegen de plinten.
Maar die lage werkeloosheid heeft ook haar schaduwkanten, want ook al is er nu geld om te investeren in de publieke sector, er is geen hond die voor een stressvolle en frustrerende baan kiest bij politie, zorg of onderwijs.....
Het personeelstekort bij politie en rechtelijke macht is schrijnend.
Het aantal aangiftes dat bij gebrek aan mankracht in de prullenbak verdwijnt is onacceptabel. Het snel afwerken van asielprocedures wil maar niet vlotten. Gebrek aan personeel.....

Uitgerekend meneer Wilders, die de procedures bij asielaanvragen wil inperken, maakt er zelf uitgebreid gebruik van. Veroordeeld voor zijn "minder, minder-uitspraken", zonder strafoplegging. Ik zou zeggen: oké, daarmee is de kous af. Het recht heeft gesproken. Maar néé, daar kan meneer niet mee leven en gaat in hoger beroep en legt zo beslag op de kostbare tijd van rechters en rechtbankpersoneel die, zwaar onderbezet, hun tijd wel beter zouden kunnen gebruiken. Het OM heeft momenteel ruim 200 vacatures, dus, als u nog een baantje zoekt.....
Advocaat Knoops wil de 6474 personen die aangifte tegen Wilders deden allemaal als getuige oproepen omdat de aangifte procedure nogal rommelig verliep. Dan denk ik, meneer Knoops, u bent echt van het padje af. Stèl dat slechts de helft van die aangiftes stand houdt, wat wint u daar dan mee?
En wat te denken van al die mensen in Nederland die géén aangifte deden (waaronder ik), maar die de uitspraak van Wilders óók "infaam en abject" vonden, om een ex-collega van u maar eens te citeren.
Knoops wil de toenmalig minister van Veiligheid en Justitie (nu J&V) Ivo Opstelten als getuige oproepen. Ivo zou het OM hebben aangezet tot vervolging van Wilders en daarmee zijn boekje te buiten zijn gegaan. Ivo en het OM zullen ongetwijfeld met elkaar gesproken hebben over de zaak. Immers, het OM is een onderdeel van, en valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van V&J. Berust deze verdenking op het feit dat Opstelten toentertijd in het openbaar verklaarde dat hij de uitspraak van Wilders "walgelijk" vond? Had hij dat niet mogen zeggen? Geldt vrijheid van meningsuiting in dit land misschien alleen voor meneer Wilders?

Ach, arme Ivo.
Dat kun je die man toch niet aandoen?
Hij had het die laatste jaren van zijn ministerschap al zo zwaar.
En wat kan zijn getuigenis nou helemaal opleveren? Waarschijnlijk kan hij zich niets meer herinneren.
Zoals met die bonnetjes.....



Stop met dat hele poppenkast proces en laat het OM zich bezig houden met het veroordelen van criminelen. Het gaat Wilders toch alleen maar om aandacht in de media?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten