zondag 9 december 2018

Boos


Een ding is zeker: 2018 zal niet uitgaan als een nachtkaars......
Op 11 december vindt de cruciale stemming over de Brexit plaats in het Britse parlement. Twee jaar lang is er onderhandeld over een regeling die het uittreden van het UK uit de EU mogelijk moet maken. Voor- en tegenstanders zijn het over één ding eens: er moet een einde komen aan de onzekerheid, er moeten knopen worden doorgehakt, er moet duidelijkheid komen, linksom of rechtsom. Het Britse volk is tot op het bot verdeeld en iedereen houdt zijn hart vast, vrezend voor maatschappelijke onrust, hoe de stemming ook uit zal vallen.
Het "United" Kingdom.
Een naam die al lang de lading niet meer dekt en beter veranderd kan worden in het "Divided" Kingdom......

Al weken lang protesteren de Fransen, gehuld in gele hesjes, uit onvrede tegen de regering Macron. Begonnen als een actie tegen de verhoging van de benzine- en dieselaccijns, is het langzaam uitgegroeid tot een algehele protestbeweging tegen het beleid van de Franse regering.
Op 1 december liepen betogingen in de Franse hoofdstad volledig uit de hand. Auto's werden in brand gestoken, winkels werden geplunderd en zelfs de Arc de Triomphe werd beklad en het beeld van Marianne, het nationaal symbool van Frankrijk, werd zwaar beschadigd. Dit weekeinde zijn nieuwe betogingen aangekondigd. De deelnemers kunnen rekenen op een warm onthaal door de Franse politie.....

De acties van "de gele hesjes" zijn intussen ook overgeslagen naar België en Nederland. Na de chaos die vorig weekeinde ontstond tijdens demonstraties, maakt Brussel zich op voor nieuwe betogingen. Alle "gele hesjes" worden gecontroleerd en in de voormiddag van 8 december waren er al vijftig arrestaties verricht op personen die "gevaarlijke voorwerpen" (vuurwerk, hamers e.d.) bij zich droegen.
Ook in Nederland wordt in verschillende steden door "gele hesjes" gedemonstreerd tegen het huidige regeringsbeleid, maar vooralsnog zijn ernstige excessen uitgebleven.

De onrust onder de bevolking in Nederland en de ons omringende landen is begrijpelijk. Overal is men uit het dal van de economische crisis gekropen en is er sprake van een zich herstellende economie, maar het gewone volk merkt er niets van en ziet de koopkracht alleen maar dalen. Terwijl de winsten van de bedrijven almaar groeien is er van loonsverhogingen nauwelijks sprake.
Nederland heeft nu "werkende armen", die ondanks een betaalde baan nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen. En dat, terwijl we deze week horen dat "Koninklijke" Shell, door het toepassen van sluwe constructies, 0,0 euro aan belastingen bijdraagt aan de Nederlandse schatkist.
Die zullen wel denken: "Wij zijn 'koninklijk', en aangezien de koning ook geen belasting hoeft te betalen..."
Niettemin volhardt de Nederlandse regering in het pamperen van multinationals en grote bedrijven door de winstbelastingen verder te verlagen, terwijl het gewone klootjesvolk door de verhoging van de BTW de dagelijkse boodschappen alleen maar duurder ziet worden.
Logisch dat het volk op een bepaald moment gaat morren en gebruik maakt van het legale recht om hier tegen te protesteren.
Het tragische is, dat oproerkraaiers, ruziezoekers en tuig van de richel, vaak uit extreem rechtse en linkse kringen, deze demonstraties trachten te kapen en misbruiken om chaos te veroorzaken en zo een oplossing van de problemen alleen maar verder weg drijven.
Ik vind het dan ook volkomen legitiem dat de politie deze raddraaiers keihard aanpakt, mits dit secuur gebeurt en men zijn uiterste best doet om vreedzame demonstranten te ontzien. Dat er soms tóch een klap de verkeerde treft, zal in de praktijk helaas onvermijdelijk zijn. Als de vreedzame demonstranten de kant van de politie zouden kiezen, zou dat hun onderhandelingspositie alleen maar versterken.
Vreedzaam demonstreren kàn en màg, en heeft op termijn wel degelijk effect, zoals we gezien hebben bij de "PO in actie" manifestaties. (volhouden jongens en meisjes!)


In zijn wekelijkse praatje zegt onze premier: "Elke Nederlander heeft in zekere mate een geel hesje aan, we hebben allemaal onze zorgen." Ongetwijfeld hebben zijn VVD-vrienden zorgen over de kosten die zij moeten gaan maken voor de aanschaf van een warmtepomp, of een elektrische auto.
Nou, meneer Rutte, dat zijn nìet de zorgen van de gemiddelde Nederlander, hoor. Die wil gewoon eindelijk iets gaan merken van die economische groei, die wil een eerlijke verdeling van de welvaart!

De foto in dagblad Trouw van 24 november, van de schermutselingen die plaats vonden in Parijs, deden mij denken aan een paar schilderijen uit een ver verleden. Schilderijen gemaakt naar aanleiding van het juni oproer in Parijs in 1832 en de bestorming van de Bastille, het begin van de Franse revolutie in 1789.
Deze opstanden waren het resultaat van een periode van groeiende sociale tegenstellingen, economische crisis en onvrede onder de Franse bevolking.
Niet alleen de plaatjes bieden dus grote overeenkomsten........


Mark Rutte is historicus....
Wat heeft het voor nut de geschiedenis te bestuderen als je er tòch niets van wilt leren?




1 opmerking:

  1. Bedankt voor deze verhelderende inzichten Piet. Het zit er weer precies bovenop. En die vergelijkingen aan het eind zijn ook prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen