zondag 23 december 2018

Flappie


Het is weer bijna Kerst!
Een feest van gezelligheid, samenkomen en elkaar eens diep in de ogen kijken.
Een mooi moment om plooitjes glad te strijken en kleine geschillen weg te masseren.
Maar..... ook een moment om lekker met elkaar te eten!
De doordeweekse hap wordt vervangen door een culinair hoogstandje.
De vegetariër weet iets lekkers te creëren met champignons, prei, tomaten en allerlei smaakvolle kruiden. De vleesliefhebber kiest voor een hertenbiefstukje, kalkoen, parelhoen of..... konijn.
Ik schaar mijzelf graag bij de laatste categorie, hoewel mijn voorkeur dan toch uitgaat naar een lekker stukje rund of varken. Konijn? Voor mij niet echt een delicatesse. Maar... we leven in een vrij land en ieder moet gewoon eten wat hij lekker vindt!

Hij is weer actief!
Net als vorig jaar trekt dierenactivist Peter Janssen op naar Leerbroek om daar met zielsverwanten te demonstreren tegen de aldaar gevestigde konijnenfokkerij.
Peter Janssen, beter bekend als de "Vegan Streaker" gaat al vele jaren regelmatig met de billen bloot om aandacht te vragen voor dierenleed in het algemeen en misstanden in de bioindustrie in het bijzonder.
Nou is ieder weldenkend mens tegen onnodig dierenleed. Vandaar ook dat ons systeem is opgetuigd met wet- en regelgeving betreffende dierenwelzijn en worden er regelmatig inspecties uitgevoerd om te zien of dezen ook worden nageleefd. Lieden, die deze regels aan de laars lappen worden aangepakt. Zo is dat geregeld in een rechtsstaat.

Een waterdicht systeem? Nee, zeker niet.
Misstanden komen voor en mogen benoemd worden, mits dit gebeurt binnen de grenzen van de wet.
Zo bracht Animal Rights vorige week schokkende beelden naar buiten van een kalfsslachterij in Hasselt (B) van de Nederlandse slachthuisketen VanDrie Group. Zij maakten met verborgen camera beelden van de misstanden aldaar. Reken er maar op dat deze slachterij daarop zal worden aangesproken.

Of de acties van Peter Janssen een daadwerkelijke bijdrage leveren aan het dierenwelzijn, waag ik te betwijfelen. Zo "bevrijdde" hij in 2009 in het Zeeuwse Stavenisse een aantal nertsen uit een nertsenfarm. De losgelaten diertjes, alleen bekend met de vier hoeken van hun hok en geen weet hebbend van de vrije natuur, laat staan van autoverkeer, werden later platgereden terug gevonden op de autosnelweg.....
Hij brak 's nachts in bij de konijnenfokker in Leerbroek om beelden te maken van de woonsituatie van de konijnen. "Ze schreeuwden het uit van de pijn", liet Janssen vervolgens weten, voorbijgaand aan het feit dat het licht van de felle lampen waarbij gefilmd werd, de nachtrust van de konijnen wreed verstoorde. Het gegil van de diertjes zou zomaar een gevolg kunnen zijn van schrik en stress, veroorzaakt door deze "dierenvriend".

Dat is een vaak optredend verschijnsel bij activisten. Als ze vinden dat er niet snel genoeg naar hen geluisterd wordt, wil hun activisme zich nog wel eens ontwikkelen tot fanatisme en uiteindelijk tot extremisme. Als dit ook nog gepaard gaat met gebrekkige kennis van zaken of zelfs onwetendheid, dan zijn de rapen gaar. In blind fanatisme schieten ze hun doel voorbij en berokkenen meer schade dan dat ze goed doen.
Ik roep de toestanden in herinnering die bijna een jaar geleden ontstonden bij de Oostvaarders Plassen, waar dierenactivisten de medewerkers van Staatsbosbeheer naar het leven stonden. Voor de Oostvaarders Plassen is gekozen voor de oplossing die mijn verstandige kaboutervriend Joris al aandroeg: afschot om de wildstand in evenwicht te brengen met het beschikbare voedsel en zo dierenleed door verhongering tijdens de wintermaanden te voorkomen.

De groeiende aversie tegen het eten van vlees is te begrijpen, zeker in het licht van de huidige klimaatveranderingen. De productie van vlees levert zeker een grote bijdrage aan de CO2 uitstoot.
Maar.... de mens is een omnivoor, een alleseter. Het eten van vlees is normaal voor de mens en u hoeft u dus niet te schamen als u kunt genieten van een stukje vlees.
We zijn alleen het respect voor het dier grotendeels kwijtgeraakt.
Bij veel Indiaanse volken is het de gewoonte om een dier om vergeving te vragen nadat het gedood is, een gebruik dat we ook terug zien bij de oorspronkelijke bevolking van Pandora in de prachtige film Avatar.
Zelfs bij het ritueel slachten, door dierenactivisten als "barbaars" omschreven, wordt meer respect getoond voor het dier dan in de gewone slachthuizen door een dankgebed uit te spreken bij de doding. Ik pleit wel voor aanpassingen bij het ritueel slachten die beter passen in deze tijd en die volgens mij niet strijdig hoeven te zijn met de voorschriften. Immers, een van de voorwaarden is dat het dier niet langer mag lijden dan strikt noodzakelijk is.

Dus.... denk éven aan het dier dat zo goed was om zijn leven te geven voor uw Kerstmaaltijd, voordat u uw vork en mes zet in parelhoen, ossenhaas of konijnenbout......


En, wie met Kerst tóch konijn wil eten? Ik vond het volgende recept voor u op internet: "Flappie in bokbier".






Geen opmerkingen:

Een reactie posten