zondag 9 mei 2021

Haantjesgedrag



Op 21 maart, vier dagen na de verkiezingen besloot ik mijn blog met: "Één lichtpuntje! De komende vier jaar hebben we in ieder geval géén geruzie in de fractie van 50+!"
Hoe een mens zich kan vergissen......
We zijn nog geen twee maanden verder, de formatie moet potdorie nog beginnen, en ouderenpartij 50+ is al als een zeepbel uit elkaar geklapt. Nee, niet door geruzie in de fractie, hoewel ik me kan indenken dat fractievoorzitter en tevens enig lid van de fractie van 50+, Liane den Haan, af en toe wel eens moe wordt van zichzelf. Nee, het boterde al een poosje niet langer tussen mevrouw Den Haan en het partijbestuur met aan het hoofd "good old" Jan Nagel (oprichter van vele politieke partijtjes en bewegingen), die haar in augustus 2020 notabene zelf had gevraagd om lijsttrekker te worden van 50+ voor De Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Sinds het vertrek van "Haantje Henk" in mei 2020 (ook al vanwege geruzie) was het kippenhok van 50+ onder leiding van de weinig charismatische Corrie van Brenk-van Barneveld (ja, ècht!) bedenkelijk weggezakt in de peilingen. Maar ja, een nieuwe "haan" inbrengen in een kippenhok, dat kàn wel eens problemen geven......
Nou had Jan, net als ik, even Wikipedia kunnen raadplegen alvorens Mevrouw Den Haan voor deze functie uit te nodigen. Dan had hij kunnen lezen dat zij een bestuurlijke carrière heeft doorlopen waaruit een behoorlijke ambitie spreekt, maar ook dat er menigmaal conflictsituaties op haar pad verschenen. Niet dat op voorhand de conclusie getrokken mag worden dat zij daar de aanstichtster van was, maar toch..... het aantal is verontrustend hoog. Of zij de aangewezen persoon was om het eeuwige gebakkelei binnen 50+ om te buigen tot een harmonieuze co-existentie mocht betwijfeld worden.

Op 3 oktober 2020 werd Den Haan (met een nipte voorsprong op Corrie van Brenk) uit 6 kandidaten verkozen tot lijsttrekker en werd zo Haantje de voorste zogezegd.
Al gauw ontstond onenigheid toen Den Haan in de media standpunten ventileerde die niet strookten met het partijprogramma van 50+. U begrijpt: kabaal in het kippenhok waarbij menigeen een veer moest laten. Al gauw bleek dat Liane weinig tegenspraak duldde. Zo riep ze publiekelijk de nummer drie van de kandidatenlijst, Ellen Verkoelen, op om zich terug te trekken omdat zij het niet eens was met de koerswijziging die Den Haan zonder overleg inzette. Kortom, haar haan moest koning kraaien.....
Na een desastreus verlopen verkiezingscampagne waarbij men rollebollend over straat ging, werd er tijdens de verkiezingen één zetel binnen gehaald. En het is heel goed mogelijk dat de kiesdrempel gehaald werd omdat vele oudere kiezers dachten met een stem op 50+ een stem op Henk Krol uit te brengen......
Zaterdag 8 mei stond een digitale ledenvergadering gepland waarin Jan Nagel afscheid zou nemen als partijvoorzitter en waar tevens een nieuw partijbestuur gekozen zou worden. Liane had op voorhand al laten weten wie er gekozen moesten worden. Zo niet, dan zou ze de partij verlaten. Ze wachtte het niet eens af. Op 6 mei verliet ze 50+ en nam haar zetel mee, dit tot grote verontwaardiging en frustratie van Jan Nagel, die sprak van zetelroof!
Daarmee verdween 50+ uit de Tweede kamer......


Zo zie je maar.
Haantjesgedrag mag dan als een typisch mannelijke eigenschap worden geduid, in de praktijk blijkt het toch meer genuanceerd te liggen. Het lijkt wel alsof met het verwateren van de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk en het aanvaarden van de diversiteit van seksuele voorkeuren en geaardheid ook het "typisch" mannelijk en vrouwelijk met elkaar versmelten.
Ik vind dat prima hoor en misschien is het wel de grote stap naar de uiteindelijke gelijkwaardigheid tussen alle mensen. En nee, dit leidt niet tot allemaal dezelfde mensen, allemaal grijze muizen. Ieder mens is immers uniek.

50+ bestaat nog. Bij de gratie van twee leden in de Eerste Kamer en een handvol bestuurders in provinciale en gemeentelijke structuren. Misschien dat de scherven bij elkaar geraapt worden en er weer een nieuwe ouderenpartij ontstaat die evenals haar voorgangers weer kibbelend in de kantlijn politiek tracht te bedrijven.
Misschien begint Jan Nagel nog een nieuwe ouderenpartij. 80+ of zo.
En "LijstDenHaan"? Ach, daar kraait over vier jaar geen haan meer naar.....

Het is al met al wel een zooitje. Vindt u ook niet?
Het land schreeuwt om leiding en duidelijk beleid, maar ik zie dat op korte termijn nog niet verwezenlijkt.
Het is te hopen dat er snel een einde komt aan de corona pandemie en dat we weer terug kunnen naar het "gewone normaal". Misschien dat de mensen dan ook weer "gewoon en normaal" gaan doen.
Maar of dat de politici lukt?..........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten