zondag 16 mei 2021

Oude apen


"Je kunt beter een bok leren bidden."

Spreekwoorden en gezegden, ik hou ervan! 
Ze stellen je in staat om met weinig woorden een gedachte of mening uit te spreken die iedereen verstaat.
"Je kunt een oude aap geen nieuwe kunstjes leren", schoot door mijn gedachten tijdens het met veel tamtam aangekondigde interview bij Nieuwsuur tussen Mariëlle Tweebeeke en demissionair minister-president (of was het nou VVD-voorman?) Mark Rutte.
Mark had al meerdere malen geventileerd dat hij, naar aanleiding van het desastreus verlopen debat van 1 april, diep had nagedacht en een aantal "radicale" ideeën had ontwikkeld. U begrijpt, zulke uitspraken doen bij mij hooggespannen verwachtingen ontstaan.
Naarmate het interview voortkabbelde werd al snel duidelijk dat Mark de directe vragen van Mariëlle, op de van hem zo bekende manier, listig wist te omzeilen en het klaar speelde om met heel veel woorden niets te zeggen. Toen hem herhaald gevraagd werd om zijn "radicale" ideeën te poneren, kwam hij niet verder dan het herhalen van een aantal reeds gedane toezeggingen. Alleen het in het leven roepen van een team van zo'n honderd man dat plaats moet nemen tussen burger en regering om eventuele meningsverschillen op te lossen, dan wel ontstane plooien glad te strijken, klonk radicaal vernieuwend.
Ik zeg "klonk" want inderdaad, de Stichting Nationale Ombudsman liet bij monde van Reinier van Zutphen fijntjes weten dat zo'n klachtenloket al lang bestaat! Het enige wat moet gebeuren is dat er naar geluisterd wordt! Van Zutphen bracht zijn boodschap netjes en beschaafd, maar er was geen woord Spaans bij. Aangezien van een premier van een land verwacht mag worden dat hij een goed verstaander is en dus aan een half woord genoeg zou moeten hebben, zou de boodschap overgekomen moeten zijn, maar ja, Rutte zal misschien zeggen dat hij daar niet als premier, maar als leider van de VVD zat.....
Met dit soort slinkse taalspelletjes heeft hij al eerder zijn kont weten te redden, zoals hij leugens graag omschrijft als "niet actieve" of "verkeerde" herinneringen.
Nee het in het leven roepen van zo'n geldverslindende bureaucratische moloch gaat niets veranderen als er toch niet naar geluisterd wordt. Niks radicaals aan. Oude wijn in nieuwe zakken......
Als Mark in de toekomst de rapporten van de ombudsman gaat lezen en zijn bevindingen ter harte gaat nemen, dàt zou werkelijk een radicale ommezwaai in zijn handelen betekenen!
Of hij daartoe in staat is? Ik vrees van niet. Ondanks zijn goede bedoelingen zal hij in oude fouten vervallen, dat heeft de geschiedenis ons inmiddels wel geleerd. Hij heeft al genoeg kansen gehad.
Een oude aap kun je nou eenmaal geen nieuwe kunstjes leren......


De boot is aan!
Nee, een oude aap als Wybren van Haga hoef je geen nieuwe kunstjes te leren. Die flikt gewoon hetzelfde kunstje opnieuw. Op hem is meer het spreekwoord: "Het is moeilijk oude apen leren muilen maken" van toepassing oftewel: Je hoeft iemand op gevorderde leeftijd niet iets te leren wat hij al lang beheerst. Deze hielen likkende kontkruiper heeft de publiciteit die Thierry Baudet door zijn controversiële optreden steeds weer weet te genereren listig weten te gebruiken om zichzelf politiek te manifesteren. Hij nam Thierry in de boot door zich voor te doen als trouwe metgezel maar bleek een blinde passagier. Het was natuurlijk te voorzien dat hij zich op zeker moment los zou maken van schertsfiguur Baudet om een eigen koers te gaan varen en in de gewraakte bevrijdingsposter vond hij een prachtige aanleiding en kwam de aap uit de mouw. Er dienen nou eenmaal geen twee masten op een schip en dan kan Thierry wel bij hoog en laag beweren dat hìj de kapitein is, het zijn niet de koeien die het hardst loeien die de meeste melk geven......
De breuk kwam deze week schrijnend aan het licht toen Baudet voor het oog van de camera's toonde groot schijt te hebben aan afspraken en omgangsvormen welke binnen het parlementsgebouw gelden en Van Haga zich genoodzaakt zag om zich te verontschuldigen voor het wangedrag van zijn voorman.
Thierry is in de aap gelogeerd en staat mooi voor aap......
Toch merkwaardig dat hem dit wéér overkomt. Zeker in aanmerking genomen dat Otten en Eerdmans hem dit óók al flikten. Het spreekwoord zegt immers: "Een ezel stoot zich in 't gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen". En wat betekent het Franse "baudet"?

Zo gaat Forum voor Democratie steeds meer op een pantoffeldiertje lijken.
Vermenigvuldiging door deling......
Niet per se een geruststellende ontwikkeling.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten