zondag 30 mei 2021

Party-pooper


Aanstaande dinsdag mag ik mijn tweede prikkie halen! 
Gelukkig lijkt het vaccinatiecircus aardig op stoom te komen en haar vruchten af te werpen. De coronacijfers ontwikkelen zich dusdanig, dat versoepelingen van de restricties eerder kunnen worden toegestaan en we zo een stukje van onze vrijheid terug krijgen. 
Èn het EK Voetbal gaat over anderhalve week beginnen! Da's misschien iets waarvan niet iedereen meteen in een euforische juichstemming geraakt, maar alla, het is ook wel weer eens lekker om je over iets anders druk te kunnen maken. In ieder geval voor velen een prachtige aanleiding om een alcoholische versnapering tot zich te nemen. Hetzij om de overwinning te vieren, hetzij om het verdriet te verdrinken.....
En uiteindelijk gaat tòch de zon een keer schijnen.
Letterlijk en figuurlijk......

Nou wil ik niet de party-pooper uithangen, maar ik denk dat het nog iets te vroeg is om "Halleluja" te roepen. Ook Mark en Hugo trachten de stemming iets te temperen door erop te wijzen dat de basisregels ( 1¹⁄₂  meter afstand, handen wassen en bij klachten testen en thuis blijven) nog steeds in acht genomen moeten worden. Maar ja, die voelen óók op hun klompen aan dat bij het vieren van de teugels door velen meer ruimte genomen zal worden dan is toegestaan. Vooral de jeugd en jong volwassenen, die denken toch al minder van het corona virus te vrezen te hebben en (zeer begrijpelijk) hunkeren naar wat intensievere sociale contacten, zullen zich waarschijnlijk minder aantrekken van de paternalistisch klinkende wijze raad van deze twee heren.
Maar..... is dat wel terecht?
Tot nu toe lag het accent van zorg vooral bij de ouderen en zwakkeren, die tenslotte de grootste kans hadden om te bezwijken aan het Covid-19 virus. Vandaar dat ook in het vaccinatieprogramma bij deze groepen begonnen werd. Jongeren liepen immers veel minder risico.....

Sommigen maken zich zorgen over de bijwerkingen op de langere termijn van de vaccins. Misschien terecht, misschien onterecht. Daar is eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen, al lijkt de kans vrij klein, gezien de ervaringen met eerdere vaccins. Maar.... niets is zeker, alleen de tijd zal het leren.
Waarover misschien wèl terecht enige zorg over uitgesproken mag worden is het gevolg op de langere termijn van een doorgemaakte corona besmetting. Nee, de jongeren komen meestal niet in het ziekenhuis terecht, laat staan op de IC, en de meesten doorstaan zo'n corona besmetting zonder een centje pijn. 
Maar nu komen steeds vaker berichten door dat jongeren soms nog maanden lang worstelen met de naweeën van een besmetting. Er wordt gesproken van "long covid" welke naar verhouding vaak jongere mensen lijkt te treffen. Ze hebben soms ernstige klachten, zowel fysiek als cognitief en sommigen zijn er zelfs na een jaar nog niet van verlost. Volgens recente schattingen lopen er in Nederland zo'n 60.000 tot 75.000 mensen met lange termijn klachten vanwege covid bij de fysiotherapeut.
Een ontwikkeling die we ook zagen optreden na de uitbraak van de Q-koorts van 2007-2010 in Nederland. Nog steeds ondervinden veel mensen dagelijks de gevolgen van een toen doorstane besmetting. 
Misschien een reden om niet al te gemakkelijk te denken over oplopende besmettingscijfers onder jongeren en om je af te vragen of het volledig open gooien van het middelbaar onderwijs wel zo'n verstandige keuze is. Misschien ook een reden voor jongeren om tóch maar die vaccinatie te pakken als de gelegenheid zich voordoet.....?
 
Tja, je kunt je afvragen of het verbieden van grote schermen in de buitenlucht bij kroegen om naar het EK te kijken wel zo verstandig is. Heeft dat niet tot gevolg dat zo'n vriendenclub dicht op elkaar gepakt voor een TV in een kleine huiskamer van het EK gaat genieten? En gaan zij zich dan aan die maximaal vier personen houden? Ik denk dat deze laatste optie meer besmettingen op gaat leveren....
En we moeten toch het aantal besmettingen in toom trachten te houden, zeker zolang nog niet iedereen gevaccineerd is. Kunnen we er trouwens wel blind op vertrouwen dat als (nagenoeg) iedereen is gevaccineerd het coronavirus werkelijk onder controle is?
Ik denk dat het verstandig is om de ontwikkeling van de cijfers in het komende najaar af te wachten. Als dan blijkt dat de epidemie werkelijk onder controle is, dan mag de vlag pas uit.


Tenzij Nederland het EK wint natuurlijk, dan mag het eerder. 
En nee, ik wil geen party-pooper zijn, maar die kans schat ik toch vrij klein in.... 

Het teruglopen van de besmettingscijfers wordt volledig toegeschreven aan het toegenomen aantal gevaccineerden. Is dat wel terecht? 
Oké, aan de hogere temperaturen in dit voorjaar kan het in ieder geval niet gelegen hebben......






Geen opmerkingen:

Een reactie posten