zondag 29 maart 2020

Doordraaien


De mededeling op 12 februari jl, dat het programma "De Wereld Draait Door" ging stoppen, heeft achteraf bezien een soort van profetische lading. Het leek toen nog gewoon het beëindigen van een succesvol programma na vijftien jaren. Maar de ontwikkelingen in de wereld deden het geplande afscheid drastisch van vorm veranderen. Deze week presenteerde Matthijs van Nieuwkerk de laatste aflevering en werkelijk, niet alleen het programma, maar ook de wereld lijkt tot stilstand gekomen......

Nee, ik was geen uitgesproken fan van DWDD. Vroeger wel. Maar een aantal jaren geleden ben ik toch langzaam afgehaakt. Het was niet meer verrassend, er was een zekere sleur binnengeslopen. Er was niet langer de verwondering dat de wereld gewoon doordraaide ondanks alle krankzinnige gebeurtenissen in een doorgedraaide wereld.
Ja, ik was jaloers op de snelheid waarmee Matthijs van Nieuwkerk zijn teksten kon uitspreken.
Maar, dat maakt je nog niet tot een uitmuntend goede talk show host. Hij miste toch de diepgang van een Paul Witteman, Jeroen Pauw, Eva Jinek of Sonja Barend. De echt kritische vraag wilde, durfde hij niet stellen. Misschien is hij daar wel te aardig voor....
En dan steeds diezelfde koppen aan de tafel. O, niet allemaal hoor, soms waren er zelfs heel interessante gasten. Maar op een gegeven moment zapp je toch weg als je hoort dat Marc-Marie alwéér als tafelheer zal aanschuiven. Je gaat dan toch vrezen voor een overdosis.....
Overigens was er donderdagavond op RTL4 een uitzending van De TVKantine waarin als hommage een schitterende persiflage van het programma werd neergezet met een briljante Carlo Boszhard als Marc-Marie Huijbrechts.
Ja, ik heb vrijdagavond gekeken naar die laatste uitzending van DWDD, maar ik moet u eerlijk bekennen dat ik het einde niet gehaald heb. Ik heb het programma weggedrukt toen ik hoorde dat Mart Smeets ook nog langs ging komen. Ik kan er niets aan doen, maar tegen deze man heb ik door de jaren heen helaas geen immuniteit weten op te bouwen, maar heb ik daarentegen een allergie ontwikkeld..... (zie: Azijnpisser)

De straten zijn leeg, scholen zijn gesloten, de economie komt tot stilstand.
Alleen in de ziekenhuizen heerst een hectische drukte, werkt men onder hoogspanning 24 uur per etmaal, de klok rond en dreigen dokters en verplegend personeel door te draaien door de constante fysieke en geestelijke druk die ze ervaren.

Er zijn echter ook idioten die doordraaien. Randdebielen die het nodig achten om ordehandhavers, winkelpersoneel of anderen die alles op alles zetten om de maatschappij draaiende te houden, in het gezicht te hoesten of te spuwen met de mededeling dat ze besmet zijn met het coronavirus. Zulke personen kunnen wat mij betreft niet hard genoeg aangepakt worden. Het gevoerde lik-op-stuk beleid met direct een stevige celstraf, daar sta ik volledig achter.

En dan die bloemen......
Nederland wordt als grootste exportland ter wereld van snijbloemen zwaar getroffen door de coronacrisis. De uitvoer naar het buitenland is nagenoeg stilgevallen. Juist op het moment dat de productie op zijn hoogtepunt raakt met een beginnende lente, een op handen zijnde moederdag. Het product, waaraan al die tuinders en kwekers hun hele ziel en zaligheid hebben gegeven, wordt vernietigd. Doorgedraaid. En in hun kielzog lijden ook alle bedrijven en ondernemers die zo afhankelijk zijn van die paar maanden Nederlandse bloemenpracht: de horeca, het hotelwezen in de Bollenstreek, de Keukenhof.....
Uiteindelijk zullen we allemaal de pijn gaan voelen......


En toch, als de wereld tot stilstand komt, gebeuren er ook mooie dingen, hoopvolle dingen.
Ons jachtige leven is met een schok tot stilstand gekomen en nu zijn we eindelijk in staat om eens even om ons heen te kijken. We zien mooie initiatieven ontstaan waarbij mensen weer aandacht krijgen voor de ander, waar ze onbaatzuchtig anderen willen helpen, een steun willen zijn voor elkaar.
We zien een algehele herwaardering optreden voor beroepen in de zorg, de verpleging, de hele dienstverlenende sector. Terecht. Volkomen terecht.
De luchtkwaliteit in Nederland is door de corona maatregelen aanzienlijk verbeterd. Metingen wijzen uit dat de concentraties vervuilende stoffen in de lucht boven Nederland met zo'n 20 tot 60 procent  zijn terug gelopen.

uitstoot stikstofdioxide boven Nederland

In een artikel van het Longfonds lees ik dat er in Nederland jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig overlijden ten gevolge van luchtvervuiling......
Ook bij de slachtoffers van het corona virus is er in veel gevallen sprake van "vroegtijdig overlijden ten gevolge van".
Zet je toch aan het denken.....
Misschien is deze hele corona crisis wel één gróte wake-up call voor de gehele wereld.
Althans, dat zou-ie moèten zijn......
Of er na deze crisis veel zal veranderen?
Ik ben bang van niet.
Ik vrees, dat de wereld dan gewoon weer doordraait....




zondag 22 maart 2020

Lente 2020


Het is zaterdagmorgen, 21 maart.
Begin van de lente.....
Terwijl het zonnetje zojuist stralend aan zijn reis langs de blauwe hemel is begonnen, is het nog frisjes als ik naar buiten stap in mijn achtertuintje.
Een paar vroege vogels fluiten hun deuntje en een vijftal haasjes hipt in de verte onbekommerd door de weilanden. Een eend met blijkbaar amoureuze neigingen achtervolgt hardnekkig zijn geliefde.
Verderop in de berm staat een groepje gele narcissen in volle bloei.....
23 Jaar geleden was het ook mooi lenteweer......

Aanstaande woensdag, de 25ste, is het 23 jaar geleden dat mijn vader overleed. Ik moet deze dagen veel aan hem denken. 84 Is-ie geworden....... Hij was, sinds een hersenbloeding een paar jaar daarvoor, al aan het sukkelen met zijn gezondheid. Uiteindelijk overleden aan een longontsteking. Koutje gevat.......
Onderliggende gezondheidsproblemen. Oude mensen zijn kwetsbaar.

Het was geen wereldnieuws. Een griepje werd mijn vader uiteindelijk fataal. Zoals zich jaarlijks tijdens de griepepidemie meer sterfgevallen voordoen dan normaal. "Oversterfte" noemen ze dat.
En de meeste slachtoffers vallen uiteraard onder de ouderen, de zieken en zwakkeren. Voor mensen met gezondheidsproblemen kan zo'n griepje al snel fataal zijn. Vandaar dat ouderen en mensen die behoren tot een risicogroep jaarlijks opgeroepen worden om een griepprik te halen.
Beschermingsgarantie is beperkt omdat niet altijd duidelijk is welke virusstam dat jaar gaat toeslaan. De virologen moeten dus een beetje gokken welk vaccin gebruikt moet worden.
Soms valt het mee. Tijdens het griepseizoen 2012-2013 was er nagenoeg geen oversterfte, maar tijdens de griepepidemie van 2017-2018 stierven in Nederland 9400 meer mensen dan normaal.
Wist u dat? Ik niet. Ik heb me er dus ook niet druk om gemaakt, ben niet bang geweest.
Soms is het maar beter om niet alles te weten.....
In ieder geval is er tijdens de jaarlijkse griepperiode gemiddeld een oversterfte van zo'n 2000 mensen.

Nu waart een nieuw coronavirus rond dat de aandoening Covid-19 veroorzaakt, welke een griepachtig verloop heeft. Ook dit virus houdt vooral huis onder de ouderen. De teller staat voor Nederland nu (zaterdagmiddag, 15.30 uur) op 136 doden. Met de hierboven omschreven aantallen in gedachten èn de wetenschap dat er (nog) geen vaccin is tegen dit virus, kun je op je vingers uittellen dat we nog lang niet op het hoogtepunt van de epidemie zitten. Er gaan nog heel veel meer slachtoffers vallen.
En dat zullen vooral ouderen zijn......
We hebben allemaal wel ouderen en zwakkeren in onze kennissen- of familiekring. Misschien behoor je zelf tot die groep. Bezorgdheid is op zijn plaats. Verantwoordelijkheid is geboden. Volg de voorschriften, zodat besmetting zoveel mogelijk wordt voorkomen en het tempo van de epidemie wordt vertraagd.
Angst heeft geen zin. En paniek is helemaal niet nodig. We moeten deze periode gewoon uitzitten. Realisme en acceptatie voor wat komen gaat is aan de orde, maar we mogen natuurlijk hopen dat het ons niet direct of indirect zal raken.

De eerste bomen vertonen een voorzichtig lichtgroen waas als aankondiging van de op handen zijnde lente. De knoppen zwellen en staan op knappen. Frisgroen, jong blad ontvouwt zich, vol energie en potentie.
Als een nieuwe generatie.
In de lente komt de boom vol in het blad en in de daarop volgende zomer toont de boom zijn volle kracht en schoonheid. Dan volgt de herfst. De verkleuring van de bladeren kondigt hun naderend einde aan. Want net zoals een mensenleven is ook de levensduur van een blad eindig. Soms is het najaar genadig en mogen de bladeren vallen als hun einde werkelijk daar is. Maar een zacht briesje is vaak al voldoende om de eerste blaadjes een beetje te "helpen". Soms woedt er een storm en vallen de bladeren eerder dan gedacht......
Want vallen doen ze. Moeten ze......
Slechts een enkel blad doorstaat alle stormen en valt uiteindelijk als het leven werkelijk op is.....
Zoals mijn tante Marie die onlangs op bijna 102-jarige leeftijd overleed.....
Er is geen ontkomen aan.


Èn dat we belasting mogen betalen natuurlijk.........

In onze arrogantie denken we vaak dat we de natuur naar onze hand kunnen zetten. Dat wìj de spelregels bepalen. Vergeet het maar.....
Een goed moment om eens heel goed na te denken over hoe wij in de toekomst willen omgaan met de aarde. Of we bepaalde dingen misschien toch anders aan moeten pakken.....

Voorlopig is er maar één ding belangrijk: blijf gezond.




zondag 15 maart 2020

Uitzieken


Vanwege het coronavirus loopt het blijkbaar menig Nederlander dun door de broek van angst. Na de afgekondigde regeringsmaatregelen op donderdag zagen we vrijdag en zaterdag een run op de supermarkten waar velen zich leken voor te bereiden op een langdurig verblijf in de schuilkelders om een atoomaanval, dan wel een buitenaardse invasie uit te zitten. Wat bij de hamsteraars het hoogst op het verlanglijstje leek te staan? WC-papier......
De schrik zit er in ieder geval goed in.
Maar...... angst is een slechte raadgever.

Die angst laten we onszelf ook wel een beetje aanpraten. We laten ons opschrikken door de mededeling dat het aantal doden tengevolge van de corona crisis in één dag is verdubbeld van vijf naar tien! Nou ja, als we daarvan al van de leg raken.....
Een aantal van vijf doden door een besmettelijke ziekte lijkt immers vooralsnog totaal niet verontrustend. Vijf van de 17 miljoen, da's 0,00003 % van de bevolking. Dagelijks overlijden er in Nederland gemiddeld 420 mensen, dus waar hebben we het over.
Dus al die afgekondigde maatregelen zijn onzin? Overbodig?
Nou,..... nee.....
Want er staat ons nog heel wat te wachten en dat aantal doden zal ongetwijfeld flink stijgen. Zelfs als we de door de overheid voorgeschreven gedragsregels strikt volgen.
Hebben die maatregelen dan geen effect? Zeker wel, maar die zijn er vooral op gericht om de uitbreiding van het aantal besmettingen te vertragen. Maatregelen om de verspreiding van het virus te stoppen? Tja, die zijn er eigenlijk niet........

Het aantal besmettingen zal verder oplopen bij deze griepvariant, waarbij besmette personen het virus al kunnen doorgeven nog vóór zij zich ziek gaan voelen. Je kunt dan op je klompen aanvoelen dat het stoppen van dit virus een heel lastig karweitje gaat worden.
We moeten er gewoon rekening mee houden dat de verspreiding van het virus pas tot stilstand zal komen als er binnen de bevolkingsgroep voldoende personen zijn die resistentie tegen dit virus hebben opgebouwd. Met andere woorden, een flink aantal mensen moet eerst met het virus besmet geraakt zijn en daarna de griep hebben "uitgeziekt", òf er moet een vaccin gevonden worden zodat mensen door inenting beschermd kunnen worden tegen dit corona virus.
Dus....., dat gaat nog wel een poosje duren......

Het wordt de grote uitdaging het aantal ziektegevallen gecontroleerd te laten oplopen, zodat de zorginstellingen het aanbod van nieuwe corona patiënten aan blijven kunnen. Het merendeel van de besmette personen zal gewoon thuis uit kunnen zieken. Genezen nemen ze hun plaats weer in binnen de maatschappij en vormen daar een buffer tegen het corona virus.
Het totaal stilleggen van de samenleving is dan ook geen optie, omdat dit nooit lang genoeg vol te houden is. Het mechanisme moet blijven draaien. Op een lager pitje misschien, maar het moet wel in beweging blijven.
Als de deskundigen, die Mark Rutte influisteren, het bij het rechte eind hebben en jongeren inderdaad een ondergeschikte rol spelen bij de verspreiding van het virus, dan zou de beslissing om de scholen open te houden daarom wel te billijken zijn. Toch lijkt de druk om de scholen te sluiten steeds groter te worden. Als daartoe wordt overgegaan zal alsnog een beroep gedaan worden op het onderwijzend personeel om opvang te regelen voor de kinderen van ouders die werkzaam zijn in vitale sectoren. Het is wel wrang dat uitgerekend het onderwijzend personeel (al jarenlang onderbetaald en ondergewaardeerd in onze maatschappij), nu gevraagd wordt op hun post te blijven opdat werkers in de zorg, bij politie en brandweer, gemeentereiniging, voedselaanvoer etc. aan het werk kunnen blijven zodat de samenleving kan blijven draaien en zo deze crisis het hoofd te bieden. Net zoals er een zware wissel getrokken wordt op het verplegend personeel, dat òòk al jaren is uitgeknepen.
Het is te hopen voor deze beroepsgroepen dat hun enorme inzet niet vergeten wordt, als straks deze crisis onder controle is en de rook is opgetrokken....

In een van de late praatprogramma's wist een psycholoog dat hamstergedrag van de Nederlanders wel te verklaren.
Angst is een gevolg van onzekerheid. Niet weten wat je kan of mag verwachten maakt mensen bang.
Het idee de controle te hebben verloren geeft de mens een heel onprettig gevoel en hij gaat dan op zoek naar zekerheden. Dat dit vaak schijnzekerheden zijn, doet niet ter zake. Hoe irrationeel sommige handelingen ook zijn, als het de mens een gevoel van geruststelling geeft, zal hij deze handelingen volgen.
Bijvoorbeeld....... grote hoeveelheden toiletpapier inslaan!
Van een afstandje beschouwd, is het gewoon wat het lijkt: paniekvoetbal.
Trouwens de enige afdeling in het voetbal die nog niet is afgelast.....

Hoe vreemd het ook mag lijken, de wetenschap dat je in ieder geval je reet kunt afvegen, stelt blijkbaar een hoop mensen gerust. Zo van:


In de late uurtjes van het corona debat deze week maakte Thierry Baudet nog een opmerking richting Fred Grapperhaus ten aanzien van de uitspraak van zijn achternaam. Thierry wees Fredje erop dat de "t" in Baudet niet diende te worden uitgesproken.
Ik begrijp die vergissing van Fredje wel. Hij ziet "Baudet" als een logisch vervolg in het rijtje: toilet, bidet......



zondag 8 maart 2020

Van crisis naar crisis


Het is werkelijk bizar hoe snel de aandacht en de interesse van het Nederlandse volkje wisselt. Er zijn natuurlijk meerdere zaken waar we ons zorgen over maken, maar steeds leggen we de focus op een nieuw item, dat de aandacht voor het vorige "belangrijke" onderwerp verdringt en dat dan vaak doet belanden op de stapel "niet afgehandelde zaken".
Zo is er nog steeds onduidelijkheid over het afhandelen van de schade in het Gronings gaswingebied, is de werkdruk en het personeelstekort in de zorg en het onderwijs en bij de politie nog steeds niet opgelost en is er niemand die mij kan uitleggen hoe het nu verder moet met die energietransitie. Ja er gebeurt wel wat op die terreinen, maar van een duidelijke visie is voorlopig geen sprake.
De hele klimaatveranderings- en CO2-discussie werd plotseling vervangen door een stikstofdiscussie en, aangevuld met PFAS, stond ineens de bouw in het centrum van de belangstelling.
Boeren en bouwers trokken met zwaar materieel naar het Malieveld en maakten daarmee veel indruk. Vooral op de grasmat. In ieder geval meer indruk dan de verpleging en het onderwijs met hun ludieke spandoekjes.
En ineens gaat het er niet meer over en zijn we in de ban van....... het coronavirus.

In december 2019 startte in Wuhan, China de uitbraak van een nieuw coronavirus, dat een ziekte (COVID-19) veroorzaakt met griepachtige verschijnselen. Al vrij snel ontstond ook een besmettingshaard in Noord Italië en van daaruit raakten inwoners van andere Europese landen besmet.
Intussen heeft het coronavirus zich over de hele wereld verspreid en is er sprake van een pandemie. Niet zo verwonderlijk met onze huidige reislust. Daardoor is het voor een virus tegenwoordig veel gemakkelijker om zich over de hele wereld te verspreiden. De Spaanse Griep (1918-1920), die woedde in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, kon uitgroeien tot een pandemie door de vele troepenverplaatsingen die aan het einde van die oorlog plaats vonden. Hierdoor verspreidde het virus zich wereldwijd razendsnel en kostte het een geschatte 50 tot 100 miljoen mensen het leven, een veelvoud van het aantal slachtoffers dat tijdens gevechtshandelingen sneuvelde tijdens WO I.
Door de eeuwen heen hebben epidemieën al vaker de bezem door de mensheid gehaald om hun aantal te decimeren. En hierin zijn die epidemieën meestal veel effectiever dan de oorlogen waarin mensen elkaar afmaken.

Intussen is het aantal slachtoffers van het coronavirus opgelopen tot 3070 in China en 3491 wereldwijd, al blijft het altijd discutabel in hoeverre deze getallen staan voor wèrkelijke slachtoffers van het virus. Want dat is tòch een beetje lastig. Vaststellen of iemand nou daadwerkelijk aan zo'n griepvariant is overleden, of dat het griepje hem nou nèt over het randje heeft geduwd.
En hoe moet je bijvoorbeeld de eventuele slachtoffers beschouwen die zaterdag vielen bij het instorten van een "quarantaine-hotel" in de Zuid-Chinese kuststad Quanzhou?
In ons land hanteert men het begrip "oversterfte", het meeraantal doden tijdens een griepepidemie dan gewoonlijk. En wat blijkt? Ieder jaar sterven er gemiddeld (periode 1999-2010) in Nederland gedurende de jaarlijkse griepepidemie zo'n 2000 mensen méér dan gewoonlijk! Dat is nogal wat! En dan te bedenken dat er zelfs tegen wordt ingeënt. Daar schrok ik toch wel een beetje van.
En dan frons je toch even je wenkbrauwen bij dat huidige sterftecijfer van 3070 in China. Dat zullen er ongetwijfeld nog meer worden, maar China is dan ook een land met ruim 1,3 miljard inwoners.
Maar dan nòg. Nederland kent vandaag (zaterdag) 188 (bewezen) besmette gevallen en er is één iemand aan de ziekte overleden.
Kijk, ik ga echt niet zeggen dat het allemaal een storm in een glas water is. Regering en RIVM zullen niet voor niets de berichten rond de ontwikkeling van het coronavirus met de nodige ernst naar buiten brengen. Maar ik vraag me toch af: Wordt er niet een beetje overtrokken gereageerd?
Ik begrijp dat je probeert om het oplopen van het aantal besmettingsgevallen te vertragen, om de druk op het zorgstelsel binnen de perken te houden. Maar van steeds meer nieuwe patiënten is niet te achterhalen waar ze de besmetting hebben opgelopen. Dus...... zou het niet eerlijk zijn om toe te geven dat het tegenhouden van dit virus een onmogelijkheid is en dat we er rekening mee moeten houden dat gaandeweg vele landgenoten een paar weken hoestend en proestend het bed moeten houden? Gewoon thuis uitzieken zal voor verreweg de meesten voldoende zijn, kritieke gevallen moeten een ziekenhuisopname tegemoet zien en ja, er zal een aantal mensen overlijden.

Ik denk dat zo'n reële voorstelling van zaken beter is dan het potje paniekvoetbal dat PVV'er Chris Jansen donderdag tijdens het "corona debat" in de Kamer speelde. Hij ging nog net niet zóver dat hij minister Bruins het verwijt maakte de grenzen niet gesloten te hebben voor het virus, maar zaaide met zijn opmerkingen alleen maar angst en paniek.
Minister Bruins vertelde rustig dat hij zich in zijn handelen laat leiden door mensen die er verstand van hebben en dat er geen enkele reden is voor paniek. Is er dan niets aan de hand? Jazeker. Hij noemde het bijvoorbeeld zorgelijk dat er een tekort dreigt te ontstaan aan testen en mondkapjes. Zeker die mondkapjes zijn belangrijk bij een verdere escalatie van het coronavirus om in ieder geval de zorgmedewerkers zoveel mogelijk te beschermen. Voor "Henk en Ingrid" zal er dus waarschijnlijk geen mondkapje beschikbaar zijn, meneer Jansen, en zal er gezocht moeten worden naar een alternatief. Misschien brengt uw GVR (Grote Venlose Roerganger) hen wel op een ideetje door in de Kamer te verschijnen als op bovenstaande foto?


De uitbraak van het coronavirus lijkt ook nog een positieve kant te hebben. De reislust van wereldburgers is aanmerkelijk afgenomen, waardoor veel minder vliegtuigen het luchtruim kiezen en zo de CO2-uitstoot aanmerkelijk beperkt wordt.
Èn de luchtvervuiling boven China is enorm afgenomen nadat veel fabrieken plat gingen vanwege de corona uitbraak, zoals op onderstaande foto van NASA te zien is. Kunnen die Chinezen eindelijk weer eens een frisse neus halen.
Wederom worden de woorden van JC bewaarheid: "Elk nadeel heb ze voordeel."



Hoe lang zullen we hier met elkaar over spreken?
Waarschijnlijk tot de volgende crisis zich aandient..........



zondag 1 maart 2020

Crash


Als er enige waarheid schuilt in het spreekwoord "Door schade en schande wordt men wijs", dan ben ik de afgelopen week een heel stuk wijzer geworden.
Negen jaar geleden (2011) kocht ik mijn eerste iMac. Niet alleen qua vormgeving, maar ook qua prestaties een wereldmachine. Na altijd met Windows computers gewerkt te hebben, was het wel even een omschakeling, maar eenmaal gewend wil en wilde ik nooit meer iets anders. Was het vastlopen van de Windows besturingssystemen een regelmatig optredend euvel, in die negen jaar is mijn iMac niet één keer vastgelopen. Slechts één keer heb ik er een reparatie aan gehad (grafische kaart). Mijn Mac was in die dagen een zeer geavanceerde machine en uitgerust met een opslagcapaciteit van één terabyte, 9 jaar geleden schandalig groot. Toch is het mij gelukt om in de loop der jaren genoeg te produceren en te verzamelen om deze schijf aardig gevuld te krijgen. Een aantal jaren geleden had ik daarom al besloten om het besturingssysteem niet langer te upgraden, gezien de beperkte ruimte die ik nog ter beschikking had. Daarnaast functioneerde alles prima en hoefde ik nu ook geen programma's meer bij te werken. In de loop der jaren wel iets trager geworden, functioneerde mijn ouwe trouwe Mac nog volledig naar wens.
Maar..... ik wist dat hij op leeftijd geraakte en ik had mij al voorgenomen om bij een volgend falen geen reparatie meer te laten plaats vinden, maar over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe Mac......

Vorige week berichtte ik over zijn verscheiden en over de aanschaf van z'n opvolger.
Omdat ik geen zin had om alle bestanden van mijn oude computer uit te zoeken, heb ik in overleg met de computerdokter besloten om de volgende Mac uit te laten rusten met een opslagcapaciteit van twee terabyte en alle data van de oude Mac naar de nieuwe te laten kopiëren. Verreweg de gemakkelijkste manier om weer lekker snel aan de slag te kunnen gaan.
Deze week zou mijn nieuwe Mac binnenkomen en worden gereed gemaakt.
Woensdag belde de computerdokter.....
Met verontrustend nieuws......

Ik ging er van uit dat bij mijn oude Mac wederom de grafische kaart het had begeven. Toen de computerdokter echter probeerde toegang te krijgen tot de harde schijf van "ouwe Mac" bleek deze niet meer uit te lezen....... defect! Gecrasht!
Dat betekende dat het overzetten van de data niet ging lukken. Kortom...... negen jaar computeren "down the drain". Ik wist wat hij ging vragen..........
"Heb je back-ups gemaakt? Heb je zaken weggeschreven naar de Cloud?"
"Eh,..... nee....", moest ik bekennen.
Ik voelde langzaam het bloed uit mijn gezicht wegtrekken en ik geloof dat ik er even bij ben gaan zitten. Ineens is een heleboel persoonlijke informatie ontoegankelijk geworden; werkstukken, herinneringen. Het voelde als een soort geestelijke amputatie.
Ik zag ze aan mijn geestesoog voorbij trekken..... onvervangbare bestanden die voorgoed verloren waren gegaan. Maar ook de personen die mij in het verleden voor dit doemscenario hadden gewaarschuwd. En allemaal met diezelfde arrogante, betweterige blik in de ogen van: "Zie je nou wel? Ik heb het nog zò gezegd!"
De computerdokter vertelde mij dat er gespecialiseerde bedrijven zijn die in staat zijn om de data van zo'n defecte harddrive toch nog geheel of gedeeltelijk te achterhalen. Maar ja, daar hangt wel een aardig kostenplaatje aan. Zo'n 900 euri......
Dat gaan we dus maar niet doen.

Nou ben ik gelukkig een pragmatisch mens. De dingen zijn zoals ze zijn en stil in een hoekje gaan zitten mokken lost uiteindelijk niets op. Dus de situatie accepteren en van daaruit een nieuwe start maken.
Donderdag de nieuwe computer opgehaald en aangesloten.
Supersnel, superdun en een werkelijk briljant, superscherp beeld. Èn geluidloos, dankzij de SSD (Solid Sate Drive, een harde schijf zonder draaiende delen), waardoor ook de kans op een nieuwe crash nagenoeg nihil is geworden.
De computer vindt zelf zijn internetverbinding en synchroniseert met m'n iPad en iPhone, zodat agenda en adresgegevens op de nieuwe iMac worden overgezet. Het is een hele geruststelling dat ik die gegevens niet kwijt ben.
Maar dan begint de ellende. Geen toegang tot mijn mail. Het wachtwoord was automatisch ingesteld en dat moet ik nu invoeren. Werkelijk geen flauw idee wat mijn wachtwoord was. Contact gezocht met mijn provider en die laat weten dat ik per post een nieuw wachtwoord krijg toegestuurd.
Tja, als dat alles zou zijn......
Behalve het wachtwoord van mijn mailaccount ben ik ook alle wachtwoorden kwijt van de websites waarmee ik soms of regelmatig bemoeienis had. En ik kan (voorlopig) geen nieuw wachtwoord aanvragen. Deze worden immers toegestuurd per mail.....

Gelukkig ken ik nog een paar inloggegevens uit mijn hoofd, waaronder die van mijn weblog, zodat ik dit verhaal in ieder geval weer fatsoenlijk achter mijn computer kan intikken en niet hoef te knoeien op mijn iPad, zoals de afgelopen weken.
Niettemin zal ik de komende week nog heel wat uurtjes kwijt zijn met het herinstalleren van programma's, het opdiepen van gegevens en mogelijke bestanden die ik misschien toch op DVD o.i.d. heb opgeslagen.
Nee, daar word je bepaald niet vrolijk van.

Natuurlijk had ik dit beschamende verhaal stilletjes voor mij kunnen houden.....
Ik vertel u dit verhaal echter niet omdat ik trots ben op mijn gemakzuchtig handelen. Ook niet opdat u zich vergenoegd kunt wentelen in leedvermaak. Bezie dit relaas als een goede raad, een waarschuwing, een beschouwing ter leering ende vermaeck.
Misschien hebt u uw computerzaakjes wèl op orde. Maar zo niet, ga dan uw bestanden eens zorgvuldig na en zorg ervoor dat de zaken die u dierbaar zijn en die u beslist niet kwijt wilt raken in ieder geval op meerdere plaatsen veilig zijn opgeslagen......
Zo'n computercrash, het kan iedereen overkomen......

De crash van mijn computer heeft er wel voor gezorgd dat ik nu weer een heleboel ruimte heb en in ieder geval verlost ben van een heleboel meuk..... Cruyff zei het al: "Elk nadeel heb ze voordeel."


Maar... al met al toch een teleurstellend weekje.
En dan zijn er deze week ook nog elke dag verontrustende berichten over dat oprukkende Coronavirus, is het elke dag nat, guur, winderig chagrijnig weer en is, tot overmaat van ramp,
Ajax ook nog eens uit de Europese voetbalcompetitie geknikkerd........
Bredero zei het al: "Het kan verkeren....."